Jedeme dál na plný plyn a jdeme moderním trendům napřed. Lednové dny jsou také ve znamení:
Zdraví od pohanů
Pohankové rizoto s kuřecím masem a tvarohový dip.
Pohanka má své jméno po těch, kteří ji přivezli do Evropy. Ano, byli to pohané, Tataři. My Češi jsme jí začali pěstovat ve 12.století, zpočátku jako krmivo, ale v 15.století se začala také objevovat i na českých talířích. Mletá pohanka se přidávala do chleba, sloužila jako zavářka do polévky, oblíbené byly pohankové kaše. V minulém století však tato velmi zdravá obilnina, která má jedinečný obsah rutinu, který nám dokáže zpevňovat cévy, z našich stolů skoro zmizela. O její dnešní vzkříšení se postarala mimo jiné i Stará garda mistrů kuchařů a cukrářů České republiky, která slaví úspěch na všech gastronomických akcích se svojí pohankovou pomazánkou, kterou příhodně nazývá “pohankovým tatarákem“. Pohanka do české kuchyně určitě patří. Chcete-li ji ochutnat, vyzkoušejte regionální speciality, jako je třeba jehněčí kýta s pohankovým kubou nebo valašský kontrabáš.
Všechny novinky