?Náš recept: Massaman kari. Jemné a elegantní thajské kari s perským vlivem.✅
K přípravě massaman kari pasty budete potřebovat:
1 kus sušené chilli papričky
1 lžička galgánu
1 tyčka citrónové trávy
3 lžičky nakrájené šalotky
2 lžičky česneku na plátky
1 lžička koriandrových semínek
1 lžička římského kmínu
2 celé hřebíčky
5 zrnek černého pepře
1 lžička krevetové pasty
1 lžička rostlinného oleje
Nejdříve namočíme sušenou chilli papričku do vody a vyjmeme semínka. Nasucho na mírném plameni osmahněte česnek, galgán a citrónovou trávu, dokud vše nezačne vonět. Přidáme semínka koriandru, hřebíček, římský kmín a černý pepř a vše smícháme. Všechny tyto suroviny dáme do hmoždíře nebo do mixéru, přidáme pastu z krevet a rozdrtíme. Na pánvi zahřejeme olej, přidáme hotovou massaman kari pastu a při mírné teplotě zahřejeme 5 minut, pak sejmeme z ohně. Nepoužitou pastu uložíme v uzavřené sklenici do chladničky. Vydrží několik týdnů.
K massaman kari se váže více příběhů
Se žádným thajským kari není spojeno tolik příběhů a historie jako s massaman kari. Jeho jinakost asi také souvisí s jeho původem. Některé zdroje uvádějí, že pochází z Persie, odkud ho v 17. století na kosmopolitní dvůr Ayutthaya ve středním Thajsku přivezl perský obchodník Sheik Ahmad Qomi, jeden z potomků vznešené thajské rodiny Bunnangů. Některé prameny naopak uvádějí, že jde o jídlo z jižní části Thajska s malajsijským a indickým vlivem. Tuto teorii údajně potvrzuje i malajsijské slovo masam, které znamená “kyselý”.